Depreme Karşı Bina Performans Analizi

HASARSIZ DEPREM PERFORMANS ANALİZİ

Beton Ultrason ve beton tomografi yöntemi ve cihazları ile karot alınmadan da beton kalitesi yerinde ölçülebilir. Karot alımından daha avantajlıdır. Hem hasarsız ölçüm sağlar. Hem de; Karot alımı ile tek noktanın beton kalitesi ölçülebilir. Yapılan bu hasarsız ölçüm sayesinde çok geniş kapsamlı bir alanın kalitesi incelenmiş olur.
Mevcut yapıların incelenmesinde kullanılan birçok yöntem vardır. Jeofizik yöntemler yapıya hasar vermeden kısa bir sürede ve yerinde ölçümler alınarak yapının durumu hakkında bilgi verir.
Betonun dayanımı karot almak dışında ultrasonik yöntem ile yapıya hasar vermeden hem P hem de S dalga hızı kullanılarak çok daha hassas belirlenebilir.
Klasik yapı inceleme yöntemlerinde kolon ve kirişlerden karot alınarak beton testi yapılırken sadece örneğin alındığı yer incelenmiş olur. Jeofizik yöntemler ile yapılan yapı incelemelerinde kolon ve kirişlerin tomografik görüntüsü elde edilerek yapının tamamı incelenir. Yapılan bu incelemeler sonucunda yapıya hiçbir hasar vermeden yapının dayanıklılığı ortaya konulur.

HASARSIZ DEPREM PERFORMANS ANALİZİNİ NASIL YAPILMAKTAYIZ.

Burseray Deprem Risk Analiz firmasının Beton Tahribatsız Muayene Yöntemleri;
Gözle muayene, hayati bulgu tespiti ve ileri görüntüleme olmak üzere üç ana başlık altında toplanmaktadır. Bu aşamalardaki analiz ekipmanları ile, beton yapılardaki problemler daha hızlı ve doğru bir şekilde tespit edilip, yapı bütünlüğü bozulmadan etkili çözümler üretilebilmektedir.
Gözle muayene aşaması, gözle veya videoskop cihazları ile yapılan genel durum değerlendirmelerini içermektedir. Bu muayene uygulaması için Inspect ve Workspace raporlama yazılımları kullanılarak, çatlakların fotoğraflanan ve ölçümlenen verilere iPad üzerinden kontrol edilmesi sağlanmaktadır. Bu yazılımlar, yapay zekâ teknolojisi kullanarak verilerin analiz edilmesini ve yorumlanmasını da sağlamaktadır.
Hayati bulguların tespitinde ise, Schmidt Çekici, ultrason yöntemleri, Eddy Current uygulamaları ve direnç ölçüm cihazları gibi test cihazları bulunmaktadır. Bu test cihazları kullanılarak yapıların geçirgenliği, mukavemeti, kalınlığı ve homojenliği hakkında bilgiler elde edilebilmektedir. Bu bilgiler, yapısal mukavemet ve korozyon riski ile ilgili yorumların daha kolay ve anlaşılır bir şekilde yapılmasını sağlamaktadır.
İleri görüntüleme yöntemlerinde de, beton radarları, Phased Array ve ultrasonik tomografi cihazları gibi ekipmanlar kullanılarak yapıların iç hatalarının üç boyutlu model üzerinde tomografik görüntü şeklinde gösterilmesini sağlamaktadır. Bu şekilde yapının dayanım hesaplamaları, çelik donatıları ve paspayı kalınlığı gibi birçok veri hakkında bilgi vermektedir.

Galeri

Whatsapp
Bizimle İletişime Geçin